Logo Kaapverdische Eilanden Alles over vakantie naar Gambia!

Waarom Gambia

Waarom Gambia

Gambia is een echte zonbestemming waar het hele jaar goed toeven is! 

Vooral tijdens onze wintermaanden kun je hier heerlijk genieten van  zon en  avontuur in dit stukje Afrika. De hotels zijn prima uitgerust en de stranden eindeloos!
Zijn er nog meer redenen om Gambia te bezoeken? Wij kunnen dit volmondig met ja beantwoorden, want Gambia is:

  • Op slechts 6 uur vliegen van Amsterdam gelegen
  • Tijdens onze zomertijd slechts 2 uur vroeger en tijdens de wintertijd 1 uur vroeger dan in Nederland, dus geen last van tijdsverschil.
  • Een geweldige winterzonbestemming, iedere dag meer dan 30 graden
  • Engelssprekende bevolking en een bijzondere kennismaking met een andere cultuur
  • Vele excursiemogelijkheden, relaxte sfeer en rustige zandstranden
  • Spectaculaire vogelsoorten, apen, krokodillen en een weelderige vegetatie

Eindeloze stranden

De brede lange zandstranden die omzoomd worden door vele palmbomen zijn prachtig en vrijwel overal rustig. Opvallend is dat de stranden in Gambia zeer schoon zijn.
Op sommige plekken kun je strandbedden en parasols huren en zijn er strandbarretjes, maar er zijn ook gedeeltes waar nauwelijks tot geen faciliteiten aanwezig zijn. Overal kun je heerlijk rustig genieten van de zon en de zee!
De zeebodem loopt vrijwel langs de hele kust zeer geleidelijk af en is dan ook zeer geschikt voor kleine kinderen. Langs de stranden lopen verkopers rond met een uiteenlopende assortiment aan koopwaar. Denk daarbij aan heerlijk vers fruit, prachtige stoffen, kleden en sieraden. De stranden bij de hotels zijn meestal bewaakt, waardoor de verkopers daar niet mogen verkopen. Bekijk de mooiste strandhotels hier
Strand Gambia
Strand

Welke stranden

De stranden bij Kololi Beach, Kotu Beach en Cape Point zijn het bekendst in Gambia ook al doordat de meeste hotels zich hier bevinden.
Volgens velen het mooiste strand van Gambia is Sanyang Beach, ook wel Paradise Beach genoemd. Het brede witte strand van Sanyang is zeer aantrekkelijk en wordt omzoomd met palmbomen.
Ten zuiden van Gunjur zijn de prachtigste baaien en stranden te vinden die vrijwel verlaten zijn en waar je ongestoord kunt genieten.

Activiteiten langs het strand

Houd je van paardrijden dan kun je in Gambia ook prachtige tochten langs het strand maken. Informeer ter plaatse naar de mogelijkheden. Denk er wel aan dat de Gambiaanse bevolking anders met dieren omgaan dan wij gewend zijn. Het kan soms zijn dat een paard wat minder goed verzorgd is. Tip: I.v.m. de hitte is het verstandig om neem iets te eten & drinken mee te nemen voor het paard en uiteraard ook voor jezelf.
Vissersboten Gambia

Eten & drinken

Je kunt in Gambia heerlijk eten. De traditionele keuken van Gambia bestaat uit rijst, couscous, kip, vis en pinda’s.
De gerechten worden vaak boven open vuur bereid. Er wordt gebruik gemaakt van diverse soorten groenten met kip of vis, in combinatie met rijst of couscous.
In Kololi Beach zijn vele restaurants die Westerse gerechten zoals pizza en patat serveren. Tevens zijn er diverse Chinese, Mexicaanse en Aziatische restaurants. In Gambia is er voor ieder wat wils!
Restaurant Kololi
Senegambia Strip Restaurant Kololi

Tips in Gambia

Green Mamba Garden is een gezellig wokrestaurant in Kololi Beach. Het ligt in een mooi aangelegde tuin, direct links als je Hotel Senegambia Beach uitloopt. Alle tafeltjes bevinden zich in prieeltjes, waardoor je hier heel romantisch kunt dineren.
Ngala Lodge, een sfeervol restaurant met een Nederlandse eigenaar en een Belgische kok. Adres: 64 Atlantic Boulevard, Fajara.
Leybato Bar & Restaurant, een heerlijk lunchrestaurant aan het strand van Kotu Beach. Op vijftien minuten lopen vanaf hotel Palm Beach. Na de lunch kun je heerlijk ontspannen tussen de palmbomen in een van de gezellige hangmatten.

Hotel Kairaba is de plek voor echt goede koffie; direct links van de entree is een koffie- en ijssalon. Hier kun je echte espresso, cappuccino, café au lait en heerlijk vers ijs en gebak krijgen.
Bucarabu is een gezellig restaurant op slechts 50 meter van het strand van Kotu. Je kunt hier heerlijk in de schaduw zitten en genieten van een verfrissend drankje. Bovendien zijn de broodjes die je voor de lunch kunt bestellen zeer smakelijk. Het restaurant staat ook bekend om de lekkere kipgerechten.
Paradiso is een zeer goed Italiaans restaurant aan de Senegambia Strip van Kololi gelegen. Is ook heel populair bij de lokale bevolking. Zeer uitgebreid kaart en goede prijzen.
Restaurant Gambia
Traditioneel eten bereiden

Typische Gambiaanse gerechten

Enkele bekende en typisch Gambiaanse gerechten die je absoluut een keer moet eten als je in Gambia bent zijn:
Sisay Yassa, dit is kip bereid met verse limoen, uien, zwarte peper en knoflook.
Benachin, deze eenpansmaaltijd bestaat uit rijst of couscous die samen met vlees of vis en diverse soorten groentes en tomaten gekookt worden.
Domoda, vlees dat gestoofd wordt in een puree van pinda’s en geserveerd wordt met rijst.
Ook staat Gambia bekend om de vele verse fruitsoorten, o.a. mango's en bananen

Winkelen

Winkelen in Gambia is een geweldige ervaring. Je kunt prachtige souvenirs kopen op de vele kleurrijke, bruisende markten en in de stalletjes langs de weg. Denk daarbij aan houtsnijwerk, schoenen, tassen en batik-produkten. Zilveren sieraden kun je ook vrijwel overal kopen, maar check altijd of het wel echt is.
De winkels in Gambia zijn over het algemeen klein, dus verwacht geen grote warenhuizen of winkelcentra's.
Lokale winkeltjes
Winkels in Gambia

Hoe bepaal je de juiste prijs?

In winkels en supermarkten zijn prijzen vastgesteld, maar op de markten is het gebruikelijk om af te dingen.
De kooplui zien afdingen als een spel, dus doe eraan mee. Als je de eerste dagen van je verblijf in Gambia rustig bekijkt wat de gangbare prijzen zijn, dan kun je er voor jezelf ook een geweldig spel van maken. Ga ervan uit dat de uiteindelijke verkoopprijs 30 tot 50% onder de vraagprijs ligt.

Markten en meer

De grootste en bekendste markten zijn de Albert markt in Banjul en de markt in Serrekunda met de vele steegjes en straatjes. Maar ook in de andere dorpen en steden zijn markten waar je het dagelijks leven aan je voorbij ziet gaan.
Tips In Bakau/Cape Point zit een hele mooie winkel, African Living Art Center waar je een uitgebreide collectie kunst, antiek, textiel en juwelen kunt aanschaffen.
Aan de Senegambia Strip in Kololi zit, vlak naast de Standard Bank, de winkel Weeda's. Hier kun je van alles aanschaffen (vaste prijzen) zoals badkleding, tassen, riemen, ondergoed, zonnebrillen etc. Zeer leuk geprijsd!
Handel Op Straat

Bruisend of niet?

Kom je naar Gambia om 's avonds af en toe lekker uit te gaan, dan zal je keuze op de badplaats Kololi vallen. Deze badplaats ligt aan de kust en je zult hier meerdere barretjes, restaurants en enkele discotheken aantreffen.
Er heerst hier 's avonds een hele gezellige bruisende sfeer.
In Kololi hebben alle bars en restaurants een terras. En ook de lokale (welvarende) bevolking zul je hier treffen, want zij houden ervan om ‘s avonds onder het genot van een drankje met elkaar samen te zijn. Proef het echte Gambia leven en bestel een lokaal biertje, Julbrew.
Bakau Straat
Traditionele dans Gambia

Leuke uitgaantips

Ali Baba Dit restaurant met openluchtbar heeft regelmatig goede live-muziek. Een hele populaire en bekende uitgaanslokatie in Kololi.
Totties & Wow echte lokale club
Paparazzi & Aquarius Lekker dansen op goede muziek met verschillende nationaliteiten.

Op pad door Gambia

Gambia is een geweldige zonbestemming, maar ook een heel interessant land om te ontdekken. Dit kun je op verschillende mogelijkheden ondernemen, bijvoorbeeld door deel te nemen aan een georganiseerde excursie. Gambiatours is een goed voorbeeld van een organisatie die hele leuke en interessante excursies aanbiedt met goed opgeleide gidsen. Wil je zefstandig op pad gaan om dit prachtige land te bekijken? Dan zijn er verschillende manieren waarmee je door Gambia kunt reizen.
Straatbeeld Gambia
Jeep voor excursies

Openbaar vervoer en taxi's

Bus - De bus en de bushtaxi’s (minibus) zijn geschikt voor de avontuurlijk ingestelde reiziger. Het is een zeer goedkope manier van reizen, je komt in contact met de lokale bevolking en je kunt er heel ver het binnenland mee in komen. het is echter niet de meest comfortabele manier van reizen.
Taxi's Deze zijn een stuk comfortabeler dan het openbaar vervoer en voor Nederlandse begrippen niet duur. Je spreekt vooraf met de chauffeur een prijs af. Vaak wil hij wel (tegen een kleine vergoeding) op je wachten bij je bestemming of je er rondleiden.

Autohuur

Is mogelijk in Gambia maar raden wij af. De wegen in het binnenland zijn van slechte kwaliteit en minder dan 20% is verhard, de verkeersregels verschillen veel met de onze en daarbij is er is nauwelijks bewegwijzering. Wil je toch een auto huren, dan moet je in het bezit zijn van een internationaal rijbewijs en minimaal 25 jaar oud zijn. Check ook of alle verzekeringen inbegrepen zijn.
Koeien op straat in Gambia

Geschiedenis van Gambia

Er is niet zo veel bekend over de geschiedenis van Gambia van voor de 15e eeuw. Wel zijn de stenen circels die op diverse plekken (o.a. bij Wassu Stone-circels) in Gambia staan een bewijs dat er mensen langs de rivier hebben gewoond vanaf circa 800 voor Christus tot 1000 na Christus. Rond de 14e eeuw kwamen de Europeanen naar Gambia om goud te zoeken. Door de eeuwen heen werd Gambia dan ook bezet door de Fransen, de Engelsen en zelfs deels door de Nederlanders. Met de Portugezen voorop, was de belangrijkste drijfveer voor de Europeanen om naar dit gedeelte van Afrika te komen de slavenhandel. Er werden diverse handels- ondernemingen gebouwd langs de rivier de Gambia, wat voor de Europeanen als perfecte basis werd gezien. In ruil voor slaven werden kleding, geweren en andere fabrieksgoederen geleverd. Halverwege de 17e eeuw wordt dit gebied een Britse kolonie en aan deze Britse heerschappij zal pas in 1965 een einde komen. Vanaf 1965 wordt Gambia onafhankelijk.
Wassu Stone Circels
Janjanbureh Slavengevangenis

Slavenhandel

Er is niet precies bekent hoeveel slaven er tussen de 15e en 20e eeuw naar Amerika zijn verscheept of via de Sahara-route naar Europa zijn verhandeld, maar het zal om miljoenen mensen gaan. Velen stierven al tijdens de gevangenschap of tijdens de reis. Uiteindelijk is de slavenhandel in Gambia zelf pas in het begin van de 20e eeuw afgeschaft, alhoewel een eeuw daarvoor de Europeanen de slavenhandel al afgeschaft hadden. Om een goed beeld te krijgen over de slavenhandel is het interessant om een bezoek te brengen aan Fort James op James Island. Op dit eiland in de rivier de Gambia werden de slaven gevangen gehouden om uiteindelijk verscheept te worden. Bijzonder om deze slavengevangenis uit de Koloniale tijd een bezoek te brengen.

Roots

Kunta Kinthe, speelt de hoofdrol in het boek en de gelijknamige dramaserie uit de jaren 70 “Roots” van Alex Haley. Kunta Kinthe zou een voorvader van de schrijver zijn en geboren zijn in Gambia, waarna hij rond 1767 als slaaf naar Amerika is vervoerd. Of dit verhaal waar is, wordt tegenwoordig wel in twijfel genomen, maar neemt niet weg dat deze serie en boek een heel goed beeld weergeven over de slavenhandel.
Compound Dorp In Gambia

Dagelijks leven

In Gambia leven tegenwoordig vele etnische stammen met hun eigen taal en cultuur gebroederlijk naast en met elkaar. Toch zijn de diverse stammen nog duidelijk van elkaar te onderscheiden. Met trots laten ze vaak zien om bij een bepaalde stam te horen. De grootste stam in Gambia is de eeuwenoude Mandinka. De stammen praten onderling hun eigen taal maar doordat Gambia heel lang een Engelse kolonie is geweest, is de officiële voertaal in Gambia Engels. Je kunt dus vrijwel overal in het Engels communiceren. Ver in het binnenland wordt soms wat minder goed Engels gesproken.
Compound

Compounds

De mensen leven in Gambia in zogenaamde compounds. Deze kleine leefgemeenschappen bestaan uit meerdere woningen die rondom een hoofdwoning zijn gebouwd. Hier wonen familieleden met elkaar. De hoofdwoning wordt meestal bewoond door de oudste man van de familie, die ook het gezag binnen de compound heeft. Zijn familie woont in de omliggende woningen. Meerdere compounds samen vormen een dorp, waarvan de familieoudsten gezamenlijk het beleid van dat dorp voeren. In het binnenland bestaan de woningen meestal uit een lemen vloer met daarop muren van bamboe matten en rieten daken. De woningen worden gebouwd rond een soort plein met een schaduwrijke boom in het midden, bv. De Baobab boom. Als er genoeg geld aanwezig is worden er woningen van cement gebouwd en/of electra geplaatst. Vaak is er ook een waterput aanwezig.

Cultuur

De Gambiaanse bevolking is erg vriendelijk, gastvrij en relaxed. Hun motto is “we doen het morgen wel…..misschien”. Pas je dus aan en geniet van de ontspannen sfeer die er in Gambia heerst. Vaak nemen toeristen snoep mee voor de lokale kinderen. Toch is het verstandiger en leuker om praktische cadeautjes zoals balpennen, potloden, gum, schrijfblokjes en kleurboekjes uit te delen. En wat dacht je van tandenborstels en/of tandpasta, deze producten zijn voor de meeste mensen onbetaalbaar in Gambia en de kinderen zijn er net zo blij mee!
Vriendelijke Bevolking In Gambia
Klaslokaal In Gambia

Tips over de gebruiken in Gambia

* Als je van iemand die je niet kent een foto wilt maken, vraag dan altijd vooraf om toestemming. Kijk er niet raar van op dat degene na afloop om een kleine vergoeding vraagt. Respecteer het ook als iemand niet gefotografeerd wil worden.
* Waar je in Gambia ook op moet letten is de "linker-/rechterhand regel". De linkerhand is in Gambia voor onhygiënische handelingen, dus iemand met je linkerhand iets aanreiken wordt als een belediging gezien.
* In Gambia is het normaal om iemand te roepen in de vorm van een sissend geluid (Tsss). Je zult dit geluid dan ook regelmatig horen als je in Gambia bent, denk bijvoorbeeld aan een gast die in een restaurant een ober roept.
* Als je in de gelegenheid komt om uitgenodigd te worden voor een diner bij een Gambiaanse familie, denk dan aan een klein presentje voor de gastvrouw/heer.

Handige tips

Gambia staat bekend om de “Bumsters” of “Hustlers”, dit zijn jonge mannen die toeristen lastig kunnen vallen met een praatje om uiteindelijk geld af te troggelen. Sommige toeristen vinden dit vervelend of voelen zich er onprettig bij, anderen accepteren het en maken er een spelletje van.
Als je dit niet op prijs stelt adviseren wij om ze te negeren. De hustlers of bumsters zijn voornamelijk in de toeristenzones, op het strand, bij de hoteluitgang en zelfs in de hotels te vinden. Ze spreken je beleefd en vriendelijk aan en willen meestal weten wie je bent en waar je vandaan komt.
Dagelijks Leven In Gambia
Zomaar Een Voorbijganger

Ze kunnen ook vragen of je hen niet herkent want ze zouden in jouw hotel werken (wat natuurlijk nooit het geval is). Heb je het idee dat de hustler of bumster inderdaad andere bedoelingen heeft dan moet je hem met scherpe bewoordingen afwijzen, niets accepteren en/ of toezeggen! Heb je het idee dat het uit de hand loopt, waarschuw dan de politie. Daar zijn de hustlers/bumsters absoluut niet blij mee. Ze zullen dan snel maken dat ze wegkomen.
In het binnenland Als je een trip maakt naar het binnenland moet je je realiseren dat bovenstaand fenomeen van de hustlers/bumsters daar nauwelijks voorkomt. Als iemand je daar aanspreekt heb je dus te maken met iemand die oprecht in je geïnteresseerd is. Je kunt goede conversaties hebben met de plaatselijke bevolking. Ze zijn heel behulpzaam en vinden het erg leuk om je over hun land en cultuur te vertellen. Doordat er over het algemeen behoorlijk goed Engels gesproken wordt is er geen grote taalbarriëre.

Zakkenrollers

Gambia is geen crimineel land, maar er zijn wel zakkenrollers. Wees verstandig en let goed op je eigendommen als je op drukke plekken bent, zoals op een markt of in de steden. Wellicht is het verstandiger je kostbare sieraden in Nederland te laten. Neem verder gewoon de maatregelen die je in ieder ander land zult treffen want over het algemeen heb je in de meeste Europese steden en toeristische bestemmingen meer kans om met zakkenrollers geconfronteerd te worden dan in Gambia.
Straatbeeld

Tips

Hoi wij gaan op 26 mei as voor 14 dagen naar Gambia, hotel Senegambia Beach. Klopt het dat in deze periode al heel wat eetgelegenh...  Bekijk het overzicht

Vraag & antwoord

Ik heb interesse om Gambia te ontdekken. Ik kan echter nergens terugvinden of ik best een All In hotel neem of niet. In Thailand b...  Bekijk het overzicht