Logo Kaapverdische Eilanden Alles over vakantie naar Gambia!

Reisadvies

Reisadvies voor Gambia

Hieronder hebben we diverse praktische tips, vaccinaties, reisadviezen en leuke weetjes voor je op een rijtje gezet. Handig als je op vakantie gaat naar Gambia, maar ook om te weten voordat je een reis naar Gambia gaat boeken. Want hoewel Gambia geschikt is voor iedereen, is het soms wel handig om bepaalde zaken op voorhand te regelen en te weten.  

Zeker als je voor de eerste keer naar Gambia op vakantie gaat zullen er ongetwijfeld vragen zijn, die je graag beantwoordt zou willen hebben. Wij hebben geprobeerd om zo veel mogelijk praktische zaken te vermelden, zodat je met een gerust hart je kunt voorbereiden op een geweldige vakantie! Want een vakantie naar Gambia is een vakantie naar 'the smiling coast' met heerlijk weer in het vooruitzicht in.

En mochten er toch nog onduidelijkheden zijn, dan kunt je ook een bericht achterlaten op het prikbord, wellicht zijn er andere vakantiegangers die je dan verder kunnen helpen.  

Weer Gambia

In Gambia heerst het subtropische klimaat wat wil zeggen dat er een droog en nat seizoen is.
Het droge seizoen loopt van oktober tot juni met een gemiddelde dagtemperatuur van 28 graden. ‘s Nachts kan het behoorlijk afkoelen. In maart en april is het meestal wat warmer maar door de lage luchtvochtigheid is het prima uit te houden. Soms kan er door het droge weer een zandstorm opkomen.
Tijdens het natte seizoen dat van juni tot oktober loopt kunnen er zowel overdag als s'avonds korte heftige regenbui vallen, maar tussendoor kan de zon doorgaans gewoon schijnen. In deze periode kan het behoorlijk heet zijn en is een hotelkamer met airconditioning niet overbodig.
Hoewel Gambia een bestemming is die je het hele jaar door kunt bezoeken, ligt de nadruk toch op het droge seizoen. In het regenseizoen zullen niet alle hotels geopend zijn en zul je je tempo moeten aanpassen aan de omstandigheden die er dan zijn.
Zonsondergang Gambia
Palmbomen

Gambia tijdens het regenseizoen

Ook tijdens het regenseizoen, die van juni tot en met augustus is, kun je prima naar Gambia op vakantie gaan. De temperaturen zijn zeer aangenaam, maar er kan dagelijks af en toe een korte hevige regenbui vallen. De natuur is prachtig doordat het gedurende deze periode heel groen en weelderig is.
Ben je van plan om veel excursies te gaan maken, dan moet je er rekening mee houden dat sommige wegen ver in het binnenland onbegaanbaar kunnen zijn door de regenval. De wegen langs de kust en richting de luchthaven hebben zelden met dit probleem te maken. Hoewel het in Gambia eigenlijk het hele jaar door rustig is, is het in de zomer nog rustiger op de stranden en in de badplaatsen. Voor een ontspannende vakantie kun je ook tijdens het regenseizoen prima in Gambia terecht.

Vaccinaties

Voor Gambia zijn geen inentingen verplicht, maar de gezondheidsadviezen kunnen regelmatig wijzigen. Daarom adviseren wij om ook altijd voor vertrek contact op te nemen met de GG&GD bij je in de buurt.
Aangeraden wordt een vaccinatie tegen Hepatitis A, DTP en gele koorts te halen. Denk aan je vaccinatiebewijs als je op vakantie gaat naar Gambia en draag dit gedurende je verblijf altijd bij je.
Ook is het raadzaam om Malaria tabletten mee te nemen. Mocht je onder behandeling zijn van een dokter en/of medicijnen gebruiken, laat je arts dan een verklaring in het Engels opstellen waarin jouw diagnose vermeld wordt en de behandelingsvoorschriften staan. Je apotheek kan een medisch paspoort opstellen, waarin alle medicijnen worden vermeld. Bewaar je medicijnen tijdens de reis altijd in je handbagage.
De Gambiaanse gezondheidzorg is redelijk, maar er word wel geadviseerd om een goede reisapotheek mee te nemen.
(Zie checklist reisapotheek hieronder).
Rivier Gambia

'Banjul Belly'

Extra tips ter voorkoming van de “Banjul Belly”, de benaming in Gambia voor reizigersdiarree: Doe het de eerste dagen rustig aan om te wennen aan de klimaatsverandering. Check altijd even of de kip, ter plaatse Sisay genaamd, wel goed doorbakken is. In de Gambiaanse keuken wordt veel gebruik gemaakt van palmolie. Sommige mensen kunnen hier gevoelig op reageren, en het is raadzaam om brood als bijgerecht te bestellen. Je ontlast zo je maag en/ of darmen. Drink niet te snel ijskoude drankjes op en vermijdt ijsblokjes. Mango's zijn in grote overvloed te krijgen in Gambia. Maar eet er niet teveel van, aangezien deze vrucht een laxerende werking heeft. Krijg je toch last van diarree dan is het heel belangrijk om veel te drinken en een zoutoplossing (ORS) te gebruiken. Ook een stopmiddel (Imodium) is aan te raden. Beide geneesmiddelen dien je standaard in je reisapotheek te hebben.

Checklist reisapotheek

* Zoutoplossing (ORS)
* Stopmiddel tegen diarree (Imodium en norit)
* Paracetamol/Ibruprofen
* Keelpastilles
* Een muggenwerend middel met DEET
* Klamboe (indien niet aanwezig in accommodatie)
* Jeukstillende zalf
* Pleisters/verband
* Eerste hulp tas
* (koorts)thermometer
* Steriele medische hulpmiddelen (naalden e.d.)
* Tekentang
* Desinfecterend middel voor wondjes
* Malariatabletten
* Neusdruppels
* Oogdruppels
* Zonnebrandmiddel(hoge beschermingsfactor)

Naar Gambia met kinderen

Voor avontuurlijk ingestelde kinderen is het geweldig om hun vakantie door te brengen in Gambia. Er zijn volop mogelijkheden om hun kennis te laten maken met een andere cultuur en natuur.
De apen, krokodillen en dolfijnen voor de kust, boottochten over rivier de Gambia en prachtige zandstranden met palmbomen is een avontuurlijke combinatie.

Toch zijn er wel een aantal zaken waar je op voorhand rekening dient te houden. Zoals bijvoorbeeld gezondheidszaken e.d.
Schoolkinderen in Gambia
Kinderen in de zee

Kinderen en gezondheid

Soms houdt het mensen met kinderen tegen om naar Gambia te gaan in verband met malaria. Dit is niet nodig aangezien er tegenwoordig malariatabletten zijn die zeer geschikt zijn voor kinderen, want er zijn nauwelijks of geen bijwerkingen meer.
Zorg dat als de zon ondergaat de kinderen en jezelf de juiste kleding dragen; een lange luchtige broek, sokken en een shirt met lange mouwen. Smeer de kinderen en jezelf dan goed in met een antimuggenmiddel met DEET en een antimuggenspray met DEET die je op je kleren kunt aanbrengen.
LET OP: Als je een antimuggenspray met DEET op een (licht) verbrande huid aanbrengt, kan dit een erg vervelende huidirritatie met zich meebrengen. Neem een klamboe mee, indien deze niet in het hotel aanwezig is.

Leuk om te doen met kinderen

Een hele leerzame en leuke ervaring is om met de kinderen een bezoek te brengen aan een lokale school. De organisatie “Insight the Gambia” kan dit mogelijk maken. Kijk even op hun website voor meer informatie of vraag ter plaatse aan de reisleiding voor de mogelijkheden.
In Tanji, een vissersdorpje op circa 12 kilometer afstand van de badplaatsjes, is een museum over de natuur en cultuur van Gambia.
Er is een hele ruimte die vol staat met traditionele Gambiaanse muziekinstrumenten. Als bezoeker krijg je de mogelijkheid om deze instrumenten zelf te bespelen en te ontdekken. Heel leuk voor kinderen om hier traditionele Gambiaanse muziek te mogen maken.
Muziek maken
Paradise Beach Gambia

Kindvriendelijke faciliteiten

Bij meerdere hotels is er animatie, een kinderzwembad en/of een speeltuin. De kinderen zullen zich dan ook in het hotel geen minuut hoeven te vervelen.
Ook de kindvriendelijke zandstranden met vrijwel overal een langzaam aflopende zeebodem zullen bijdragen aan een geweldige vakantie voor jong en oud. Maar kijk wel uit voor de sterke onderstroom die er soms aanwezig kan zijn, let daarbij op de kleur van de vlag die door de kustwacht aangegeven wordt.

Wat moet er mee in de koffer

Vest/trui Het kan in Gambia 's avonds soms flink afkoelen, dus denk eraan om een vest en/of trui mee te nemen.
Zonnebrandcrème Zonnebrandcrème is in de Gambia redelijk moeilijk te verkrijgen en daarbij ook behoorlijk prijzig, zorg dat je voldoende voorraad mee neemt vanuit Nederland.
Zaklamp en kaarsen Aangezien het stroom af en toe uitvalt, is het altijd handig om een zaklamp bij de hand te hebben of voor een extra romantische sfeer eventueel wat kaarsen.
Wandelschoenen Als je het plan hebt om wandelingen te gaan maken zijn wandelschoenen wel zo prettig.
Kleine cadeautjes voor de lokale kinderen Denk daarbij aan pennen, ballonnen of andere opblaasbaar speelgoed, potloden-kleurboekjes etc.
Malariapillen
Adapter
Antimuggen crème
Koffer

Reisdocumenten

Je dient voor een vakantie naar Gambia in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat nog tenminste een halfjaar geldig is wanneer je weer vertrekt uit Gambia. Reizigers die de Nederlandse of Belgische nationaliteit bezitten, hebben geen visum nodig. Op de heenvlucht krijg je een formulier, een inreisvum, die je in dient te vullen en bij vertrek op de luchthaven van Gambia dien je wederom een formulier in te vullen. Mocht je ter plaatse dringend hulp nodig hebben of je reisdocument verloren hebben, kun je contact opnemen met het consulaat en/of Nederlandse ambassade.

Verzekeringen

Als je een reis naar Gambia gaat maken is het aan te raden een zeer goede reisverzekering af te sluiten. Mocht je ernstig ziek worden tijdens je reis of een ongeluk krijgen, neem dan altijd contact op met de alarmcentrale van je reisverzekering. Zij zullen je bijstaan en indien nodig repatriëring naar Nederland regelen.
Check daarom voor je op reis gaat of de reisverzekering voldoende gedekt is tegen dit soort gebeurtenissen. Met name bij ernstige ziekte of bij een ongeval, kan het zijn dat de medische zorg in Gambia niet volstaat en je naar een naburig land gebracht moet worden; check goed of deze kosten bij jouw reisverzekering gedekt zijn
Denk er ook aan om bij ernstige gevallen contact op te nemen met de Nederlandse Ambassade die in Senegal gevestigd

Consulaat

Consulaat Banjul
African Centre for Democracy and Human Rights Building
Kombo Coastal Road
Kerr Sereign
P.O.Box 2600
Serrekunda, Banjul, Gambia
Telefoon: +220 446 19 58 -
mail: netherlandsconsulate@gamtel.gm

Ambassade

Ambassade:
Nederlandse Ambassade die in Senegal gevestigd is:
Ambassade des Pays-Bas
37. Rue Jacques Bugnicourt
Postbus 3262
Dakar - Senegal
Telefoon: +221 33 849 03 60 - E-mail: dak@minbuza.nl

Reisadvies van de overheid

Wil je nog meer reisadviezen die vanuit de overheid worden opgesteld; check dan de website https://www.rijksoverheid.nl

Vliegen naar Gambia

De vlucht van Amsterdam naar Yundum International Airport in Gambia duurt circa 6 uur.
De transfer van de luchthaven naar de badplaatsen Kololi Beach, Kotu Beach, Cape Point, Banjul en Tanji duurt circa 45 minuten.
Corendon, TUI en Transavia vliegen allemaal gemiddeld 3x per week naar Banjul. Opties genoeg dus om een vlucht en vakantieduur te boeken die het beste bij jouw wensen past.
Daarbij is er slechts 1 of 2 uur tijdsverschil, afhankelijk van onze zomer- of wintertijd, ten opzichte van Nederland. Hierdoor is Gambia ook bij uitstek geschikt voor een korte zonvakantie tussendoor, want je hebt geen last van een jetleg.
Uitgestrekte Stranden Gambia

Munteenheid

De munteenheid in Gambia is de Dalasi. 1 Dalasi is 100 Butut. Je hebt munten van 1, 5, 10, 25, 50 Butut en biljetten van 5, 10, 25, 50 Dalasi. In de praktijk zul je in Gambia nauwelijks te maken hebben met muntgeld.
Wij adviseren reisgeld mee te nemen in Travellercheques, euro’s of Engelse ponden. Je kunt bij banken en bij de meeste hotels geld wisselen. Een beetje rondvragen naar de huidige wisselkoers kan geen kwaad, aangezien er grote verschillen tussen de diverse wisselkantoren kunnen zijn.
Bankbiljet Gambia
Geldzaken Gambia

Bankzaken

De banken zijn in Gambia door de regel geopend van maandag t/m donderdag van 8.00-13.00 uur en op vrijdag van 8.00 t/m 11.00 uur. Creditcards worden bij de betere hotels en restaurants geaccepteerd (m.u.v. Diners Club en American Express) soms met gebruik van een pincode.
Als je een VISA-kaart tot je beschiking hebt, kun je ook bij de “Standard Charter Bank” met je pincode contant geld opnemen.
LET OP: met een gewone pinpas en/of andere creditcards kun je geen contant geld bij een bank opnemen in Gambia. Als je dus niet in het bezit bent van een VISA-kaart is het verstandig om voldoende contant geld en/of traveler cheques mee te nemen vanuit Nederland.

Het leven is goedkoop in Gambia

Hieronder volgen enkele prijsvoorbeelden om een idee te geven hoe het prijsniveau in het toeristische gedeelte van Gambia ligt. De prijzen in het binnenland liggen lager.

Flesje water €0,40-€0,50
Flesje Cola/Fanta €0,60-€1,00
Flesje bier €0,90-€1,25
Chicken Yassa (Gambiaans gerecht) €4,50-€7,00
Pizza Margarita €5,00-€6,50
Voor een omrekenkoers die up-to-date is kun je kijken op wisselkoers.nl

Denk er even aan dat je maximaal 75 dalasis per persoon uit Gambia mag voeren. Het omwisselen van geld is op de luchthaven echter geen enkel probleem.

Levensmiddelen in Gambia

Tips

Hoi wij gaan op 26 mei as voor 14 dagen naar Gambia, hotel Senegambia Beach. Klopt het dat in deze periode al heel wat eetgelegenh...  Bekijk het overzicht

Vraag & antwoord

Ik heb interesse om Gambia te ontdekken. Ik kan echter nergens terugvinden of ik best een All In hotel neem of niet. In Thailand b...  Bekijk het overzicht