Logo Kaapverdische Eilanden Alles over vakantie naar Gambia!

Gambia, Kololi, Kotu en Cape Point - bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in Gambia

In Gambia zijn diverse badplaatsjes die ieder gekenmerkt wordt door zijn eigen charme en sfeer. De bekendste kuststrook is bij Kololi Beach, waar een diversiteit aan toeristische faciliteiten te ontdekken is. Hier zijn meerder barretjes met terrassen, markten en winkeltjes. Over het algemeen vind je in de hotels en aan de lange zandstranden genoeg faciliteiten voor een geweldige vakantie. Bekijk het hotelaanbod hier
Aangezien Gambia een relatief kleine oppervlakte heeft zijn alle bezienswaardigheden en natuurparken vanuit de hotelzones heel gemakkelijk te bereiken. Dus waar je ook verblijft, je kunt alle kanten uit. Wordt het de bruisende badplaats Kololi Beach, het nieuwe centrum Seaview Plaza of het rustiger gelegen Cape Point? De keuze is aan jezelf maar je zult altijd verzekerd zijn van een geweldig ontvangst door de zeer vriendelijke Gambiaanse bevolking en verrast zijn door de veelzijdigheid dat Gambia te bieden heeft.

Laat je hieronder inspireren en geniet van alles wat Gambia te bieden heeft!

Kololi Gambia, de highlights

Aan de kust van Gambia ligt Kololi Beach. Het toeristische centrum van deze badplaats bestaat eigenlijk maar uit 1 straat "de Senegambia Strip". Hier vindt het uitgaansleven van Kololi plaats en er zijn dan ook diverse bars, restaurants, winkeltjes, wisselkantoren, hotels en discotheken. ‘s Avonds is het een smeltkroes van toeristen en lokale bewoners, die allemaal hun vertier hier zoeken. Nu uw vakantie boeken naar Kololi?
Senegambiastrip in Kololi
Tropische vogels

Bijilo Forest Park

In Kololi Beach ligt het Bijilo Forest Park dat dagelijks geopend is van 08.00-18.00 uur. In dit natuurreservaat met een oppervlakte van circa 51 ha. wandel je over prachtig aangelegde wegen door dichtbegroeide vegetatie. Vooral het pad met prachtige palmbomen langs de zee is bijzonder mooi. Met name s'ochtends en aan het einde van de middag kun je ook vele apen en vogels ontdekken. Het Bijilo Forest Park in Kololi is heel makkelijk te vinden. Wandel de doodlopende hoofdstraat Senegambia in waar je aan het einde bij een kleine rotonde komt, waar het bekende Hotel Senegambia ook gelegen is. Vlak voor deze rotonde kun je linksaf (Restaurant Ali Babi is op deze hoek gelegen) een straat inlopen en wandel je vanzelf naar het Bijilo Forest Park.

Strand

Het strand van Kololi is erg lang en breed ondanks dat het tijdens een storm gedeeltelijk weggeslagen is. Er zijn diverse strandtentjes waar je overheerlijke fruitcocktails kunt nuttigen. Maar ook voor een lunch kun je hier goed terecht. Over het strand kun je urenlange wandelingen maken zowel richting het zuiden als richting het noorden.
Ook het binnenhalen van de vissersboten met vers gevangen vis is iets wat je dagelijks kunt zien.
Strand Kololi

Kotu Beach

Dit badplaatsje heeft een prachtig verzorgd zandstrand, Kombo Beach. Het strand is erg populair bij de lokale bevolking. In de buurt van de markt zijn diverse restaurants en bars. De sfeer is levendig maar gemoedelijk. Kotu Beach is vlak bij het drukkere Kololi Beach gelegen. Vanaf Kotu Beach zijn diverse wandelingen te maken. Het achterland biedt daartoe voldoende mogelijkheden; langs prachtige groene rijstvelden en de jungle met de vele vogels en palmbomen. Let ook op de plastic flessen die in de palmbomen hangen en waarin de befaamde palmwijn wordt afgetapt. Als je de kans krijgt om het te proeven, moet je dit zeker doen. Als je de palmwijn direct nuttigt is deze heerlijk zoet.
Heerlijke strandvakantie in Gambia
Restaurant in Kotu

Eten & drinken in Kotu Beach

In Kotu Beach zit de bekende bar en restaurant Bucarabu, waar je heerlijke kunt dineren en lunchen. Of gewoon in de schaduw kunt genieten van een verkoelend drankje. Een exclusief restaurant is restaurant Henry's, gelegen op de doorgaande weg van Kotu Beach naar Kololi Beach. Je kunt hier heerlijke visgerechten eten, maar ook de Italiaanse keuken is niet te versmaden. Naast laatsgenoemd restaurant zit ook de grootste supermarkt van dit gedeelte van Gambia, Marouns. Er worden hier ook vele Nederlandse producten verkocht.

Fajara

Als je vanaf Kotu richting Bakau reist kom je langs de kuststrook Fajara. Fajara is een behoorlijk luxe gedeelte van Gambia die vooral bekend staat om de 18-holes golfbaan Golfclub Fajara. Je kunt al voor 1 dag lid worden van deze club zodat je de golfcourse mag betreden. Een prachtige locatie om te golfen! Ook kun je in Fajara de militaire erebegraafplaats bezoeken. Hier liggen meer dan 200 in de Tweede Wereldoorlog omgekomen militairen begraven.
Strand Kotu

Bakau

Bakau is een plaats die een echte Afrikaanse sfeer uitstraalt. Vanaf het hogere (en tevens rijkere) gedeelte van deze plaats heb je een prachtig uitzicht over de Atlantische oceaan. Er is een pittoreske vissershaven waar het met name tegen de avond heel bijzonder is. Dan varen de prauwen, dit zijn de oorspronkelijke Gambiaanse vaartuigen, de haven binnen met hun visvangst. De volksmarkt in het centrum van Bakau is een bezoekje waard. Je kunt er een grote diversiteit aan producten aanschaffen. Geniet van de bedrijvige sfeer die er heerst en de kleurrijke kleding van de Gambiaanse vrouwen.
Straat in Bakau
Katchikali sacred crocodile pool in Gambia

Bezienswaardigheden in Bakau

Katchikali sacred crocodile pool - In deze vijver zijn vele krokodillen te zien. In Gambia worden krokodillen geassocieerd met vruchtbaarheid. Daarom vinden er hier regelmatig rituelen plaats met ongewenst kinderloze vrouwen uit Gambia en Senegal. Er zijn nog een aantal sacred crocodile pools in Gambia, die als pelgrimsoord gelden. Museum: - Er is een museum te bezoeken over de historie van Gambia. Het is dagelijks te bezoeken van 08.00-18.00 uur, tegen een vergoeding. Independence Stadium Dit grote stadium, waar ongeveer 30.000 mensen in kunnen, valt meteen op als je Bakau binnenkomt. De Gambianen zijn dol op sporten zoals worstelen en voetbal. Het is een geweldige ervaring om een sportevenement bij te wonen

Strand van Cape Point

Wil je naar het prachtige uitgestrekte zandstrand van Cape Point, iets buiten Bakau, dan volg je de Atlantic Road die tussen Bakau en Cape Point loopt. Hier passeer je een vrij te bezoeken botanische tuin, waar je kunt relaxen en vogels kunt spotten. De hotels in Cape Point zijn vrijwel allemaal aan het strand gelegen en hier kun je heerlijk rustig liggen. Je wordt in Cape Point meer met rust gelaten dan in de andere badplaatsen en ook zijn er op het strand minder verkopers.
Bakau strand

Banjul, de hoofdstad van Gambia

Banjul is de hoofdstad van Gambia. De stad is gebouwd op een eiland in de rivier de Gambia, in het westen van het land. De stad wordt door de Denton brug met het vaste land verbonden. Vanaf deze brug vertrekken veelal de diverse excursiemogelijkheden die op het water plaatsvinden. Deze stad is zeker een bezoek waard! Doordat het in het begin van de 19e eeuw een Engelse nederzetting was en er vele gebouwen zijn uit die tijd, lijkt Banjul op een Engelse stad. Als je door de straten rond de haven loopt krijg je een goede indruk van de plaatselijke bevolking en hun dagelijkse leven. In de kleurrijke haven zullen de kooplui je een grote diversiteit aan producten aanbieden. Ook in het shopping district, achter de haven, kun je je hart ophalen aan de vele winkeltjes en stalletjes waar een grote variatie aan souvenirs te verkrijgen is. Aangezien Banjul een kleine stad is kun je het prima wandelend ontdekken en heerst er een extreem ontspannen sfeer voor een stad.
Gambiaanse kinderen
Straatbeeld Gambia

Bezienswaardigheden in Banjul

De Triomfboog van 22 juli 1994: Wit monument ter ere van de machtsovername van President Jammeh op de corrupte president Sir Dawda Jawara op 22 juli 1994. Je kunt er dagelijks van 09.00-17.00 uur naar binnen tegen een kleine vergoeding. Je hebt vanaf de 35 meterhoge arcadeboog een prachtig uitzicht op Banjul. Er is een bar en een klein museum op de 1e etage. Op het plein voor de triomfboog staat ook een standbeeld van de president.
Nationaal Museum: Vlak bij het centrum op Independence Drive bevindt zich het Nationaal museum. Hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis, het traditionele leven en de kunst van Gambia. Het kleine museum is tegen een kleine vergoeding te bezoeken van maandag t/m donderdag van 09.00-18.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 9.00-17.00 uur.
Grote Moskee: Er zijn 2 grote moskeëen in Banjul. De oude moskee die in 1930 gebouwd is ligt aan de Independence Drive. De nieuwe moskee uit 1988 ligt er een paar straten achter. Wanneer je Wallace Cole Road volgt zie je deze moskee vanzelf aan je linkerhand liggen.

Albert Markt: De uit twee delen bestaande kleurrijke markt bevindt zich in het centrum van Banjul. Het gedeelte waar voedingsmiddelen worden verkocht is in de buitenlucht, het overdekte gedeelte is voor non-food. Je kunt hier ondermeer prachtige stoffen en houtsnijwerk kopen. Er wordt verwacht dat je hier afdingt, een prijs die 30 tot 50 % onder de vraagprijs ligt is normaal.
Let op zakkenrollers op deze drukke maar zeer gezellige markt!
Rooms-Katholieke Kathedraal: Vlak bij de Albert markt staat de Rooms-Katholieke Kathedraal met een prachtig entree, veel houtwerk en glas-in-loodramen.
Zeekerkhof: Op het strand op circa 1 kilometer buiten Banjul is een kerkhof met honderden witte graven.
Banjul

Tanji

Dit vissersplaatsje heeft vele kleurrijke vissersbootjes. Bezoek het aan het einde van de middag, wanneer de vissers met hun vangst terugkeren. De vis wordt in manden door zee gedragen en direct aan de Gambiaanse vrouwen verkocht. Zij verhandelen dit verder naar diverse restaurants. In Tanji kun je het echte Gambiaanse leven zo mooi aanschouwen en het is zeker de moeite waard om in 1 van de eettentjes de zojuist vers gevangen vis te verorberen.
Tanji zonsondergang
Tanji museum

Bezienswaardighedenin Tanji

Tanje Village Museum - Er is in het dorp een klein museum waar je meer te weten kunt komen over de geschiedenis van de Gambiase cultuur en natuur. Er is een ruimte die vol staat met traditionele Gambiaanse muziekinstrumenten, die je als bezoeker mag bespelen. Het geheel is gebouwd in de vorm van een traditionele woning en is dagelijks geopend van 09.00-17.00 uur. Tanji Bird Reserve - In dit park, enkele kilometers naast het dorp, zijn meer dan 250 vogelsoorten te aanschouwen. Je kunt het park (tegen vergoeding) een bezoek brengen van 08.00-18.00 uur en het is mogelijk om een rondleiding door het park te krijgen.

Serrekunda

Serrekunda heeft de meeste inwoners van alle plaatsen in Gambia en is de commerciële kern van het land. Deze drukke, uitzinnige stad ligt op circa 4 kilometer afstand van de kuststrook, zoals Bakau, Kotu-Beach en Kololi-beach. Als je door de straten van Serrekunda loopt zul je de sfeer kunnen proeven van het echte Afrikaanse stadsleven; vele gemotoriseerde voertuigen, fietsers en wandelaars bepalen het beeld. Serrekunda staat vooral bekend om de markt, die uit een web van ontelbare nauwe overdekte gangetjes bestaat. Een bezoek aan deze markt is een hele bijzondere ervaring. Je kunt hier werkelijk alles kopen.
Serrekunda
Vrolijke bevolking in Gambia

Afrikaans worstelen

Wel is het raadzaam om een begeleider mee te nemen, zoals de taxichauffeur die je tegen een kleine vergoeding kan rondleiden. Op deze manier kun je niet verdwalen in de wirwar van straatjes. Tevens kan deze taxichauffeur als tolk optreden,weet hij meestal heel veel te vertellen over de stad en zal je speciale plekjes kunnen laten zien. In Serrekunda is elke zaterdag en zondag (behalve tijdens de Ramadan) een wedstrijd Afrikaans worstelen te zien, die om 15.00 uur begint. Het is een drukte van jewelste maar absoluut een geweldig spektakel. Dit mag je voor geen goud missen!

Abuko Nature Reserve

Circa 5 kilometer ten zuiden van Serrekunda vlak bij het dorpje Lamin ligt Abuko Nature Reserve. Door dit Nationale park loopt een wandelpad van 2.5 kilometer waar de echte natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. In deze jungle leven vele vogelsoorten, apen, slangen, krokodillen, nijlpaarden en antilopen. Het park is geopend van 08.00-18.30 uur en tegen een kleine vergoeding toegankelijk. Met name ‘s ochtends en in de namiddag als het wat rustiger is heb je de meeste kans om de diverse diersoorten te aanschouwen. Wil je voorafgaand of na afloop van je bezoek aan Abuko Nature Reserve nog bij een bijzonder restaurant een hapje en/ of een drankje nuttigen? Ga dan naar Lamin Lodge. Dit etablissement heeft een bijzondere en prettige sfeer.
Mooie natuur in Gambia

Excursies in Gambia

Gambia staat bekend om de prachtige lange zandstranden maar ook het binnenland biedt volop mogelijkheden voor avontuurlijke uitstapjes. Als je nog nooit in Afrika bent geweest is Gambia een perfecte bestemming om te ontdekken. Wat dacht je van een safaritocht met een stoere jeep, boottochten over rivier de Gambia of een dagtocht naar het naburige Senegal. Het behoort allemaal tot de mogelijkheden. De volgende excursies worden onder andere in Gambia aangeboden:
Strand in Gambia

Ontwaak met de vogels

Tijdens deze trip, die ‘s ochtends heel vroeg start, vaar je met een boot over de rivier. Je zult allereerst bij Lamin Lodge een kop koffie of thee krijgen, waarna je in kleine bootjes stapt om de vogels te spotten. Het ontbijt zal vervolgens plaats vinden bij Lamin Lodge en kun je genieten van de prachtige zonsopgang, vogels en de mangrovekreken. Na de boottocht stap je weer in de bus voor een bezoek aan het Abuko Nature Reserve. Dit natuurreservaat herbergt een hele interessante flora en fauna. Je kunt hier doorheen wandelen via een pad van circa 2.5 kilometer. In deze jungle leven vele vogelsoorten, apen, slangen, krokodillen, nijlpaarden en antilopes. Meestal zal je in het begin van de middag terugkeren naar je hotel.

Roots

Tijdens deze excursie kom je heel veel te weten over de vroegere slavenhandel. Na een korte busrit ga je aan boord van een boot die je naar het eiland Juffureh brengt. Kunta Kinthe, die de hoofdrol speelt in het boek “Roots” van Alex Haley en tevens zijn voorvader is, is hier geboren. Vervolgens wordt er aan boord een heerlijke lunch verzorgd en kun je als je geluk hebt dolfijnen aanschouwen. Met een kleinere boot breng je een bezoek aan James Eiland, vanwaar vroeger de slaven verscheept werden. Op James Island zijn de restanten van een fort te bezichtigen waar de slaven hun laatste dagen op Afrikaans grondgebied doorbrachten. Een zeer indrukwekkende excursie die niemand onberoerd zal laten.
Entree Fort James

Dagje vissen

Aan de kust in Gambia kun je vrijwel overal hele lekkere verse vis eten. De barracuda, tilapia en tigerfish zijn een paar soorten die hier volop te krijgen zijn. Wat is er nu leuker dan je eigen vis te vangen. Dit kun je doen aan boord van een typisch Gambiaanse pirogue, een soort vissersboot. Uiteraard mag je zelf vissen, maar de bemanning zal de hele dag voor je klaar staan en zonodig hulp aanbieden. Ze zullen je in iedergeval helpen met het verwijderen van de door jou gevangen vis omdat er exotische vissoorten bij zullen zitten die gevaarlijk kunnen zijn. Tijdens de boottocht kun je naast het vissen ook op een ontspannende manier genieten van de zon, de zee en de prachtige natuur. Uiteraard zijn er diverse verfrissingen aan boord te verkrijgen.

Jungle & strandsafari

Met een stoere truck trek je door het zuiden van Gambia. Hier worden diverse dorpen aangedaan, waaronder Sukuta en Tanji, en zal je het echte Gambiaanse leven ontdekken. Je kunt zien hoe vis wordt binnengehaald en wordt bereidt. Vaak krijg je de mogelijkheid om palmwijn te proeven, ook wel “Jungle Juice” genoemd. Palmwijn wordt direct nadat het uit de palmbomen is afgetapt gedronken, want hoe langer je wacht hoe meer het zal gaan gisten.
Restaurant Paradise Beach- Tijdens deze excursie krijg je de mogelijkheid om te zwemmen en te relaxen aan het prachtige “Paradise Beach”. Dit strand is het mooiste zandstrand van heel Gambia met een hele gezellige Beachbar. Hier kun je heel aangenaam lunchen en/ of een drankje nuttigen.

Riviercruise

Vanaf Denton Bridge in Banjul worden diverse riviercruises aangeboden naar verschillende bestemmingen. Meestal vinden de boottochten plaats met de typische Gambiaanse boten, pirogue genaamd. Deze houten boten zijn voorzien van een zonnedek, meestal met matrassen om op te relaxen en te genieten van de zon. Op het benedendek is meestal een bar waar je verkoelende drankjes en andere versnaperingen kunt krijgen. De boten zijn niet luxe, maar wel van alle gemakken voorzien. Er zijn boottochten, Lazy Day Cruise genaamd, waar je de hele dag aan boord bent en af en toe een duik in de rivier kunt nemen, vismogelijkheden krijgt en wordt getrakteerd op heerlijke sandwiches, Gambiaanse gerechten en drankjes. Of wat dacht je van een Moonlight Cruise. Je gaat dan 's avonds aan boord en kunt de prachtige zonsondergang zien, onder het genot van een hapje en een drankje.

Nog enkele interessante bezienswaardigheden

Lamin Lodge - Een boottocht naar het prachtig gelegen Lamin Lodge vlak bij het dorpje Lamin. Dit restaurant is op palen gebouwd in een van de kreken. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op het water en je kunt er heerlijk eten. Een bijzondere ervaring.
Tujering - een traditioneel dorpje op circa 7 kilometer afstand van Tanji. Het geheel bestaat uit witgepleisterde huisjes, een moskee en een centraal punt met een marktje.
Koeien in de natuur

Kartong - in het zuiden vlak aan de kust gelegen, is 1 van oudste dorpjes van Gambia. Er is hier nog echte traditionele gemeenschap met een ouderwetse sfeer van rust, waardoor het juist een zeer aantrekkelijk dorpje is om te ontdekken. Er komen relatief weinig toeristen, dus de bevolking kijkt z'n ogen uit als er een voertuig langskomt. Iets ten noorden van het dorp is een boerderij met reptielen, zoals slangen, schildpadden, kameleons en lizards. Het geheel is als een soort educatief centrum opgezet. Ook is vlak bij Kartong het Follonko Crocodile Pool. Hier zijn krokodillen te bekijken, die in Gambia geassocieerd worden met vruchtbaarheid. Daarom vinden er hier regelmatig rituelen plaats met ongewenst kinderloze vrouwen uit Gambia en Senegal.
Brikama, deze stad circa 35 kilometer in het binnenland gelegen, is vooral bekend om de houtsnijwerken die hier gemaakt worden. Een bezoek aan het houtsnijwerkersmarkt is dan ook zeker een aanrader. Brikama staat ook bekend als de stad van de muziek, de beste traditionele muzikanten komen hier vandaan. In Brikama heerst een prettige sfeer en als je een bezoek brengt aan de lokale markt zul je dit ook ervaren.

Niet te vergeten als je erop uit trekt

* Ben je van plan om buiten de reguliere reisorganisaties een excursie te reserveren, check dan goed of alle verzekeringen wel in orde zijn bij het desbetreffende excursiebureau.

* Neem voor de kinderen in Gambia balpennen, schriftjes, potloden, gum e.d. mee, daar hebben ze meer aan dan bijvoorbeeld snoep. Ook is het een idee om tandenborstels en/of tandpasta mee te nemen. Als je een school gaat bezoeken is het leuk om een bal cadeau te geven, deze kun je bij heel veel winkeltjes in Gambia voor een heel klein bedrag kopen. Geef de cadeautjes pas af nadat je met de gids of schoolleiding hebt overlegt. Ga je bij binnenkomst direct uitdelen, dan heb je binnen de kortste keren tientallen kinderen om je heen staan.

* Bij de meeste excursies is het raadzaam om badkleding mee te nemen omdat er vaak een mogelijkheid tot zwemmen is; Neem altijd ruim voldoende water mee als je een dag op pad gaat, dit komt altijd van pas.
Dorpje in het binnenland Gambia

* De meeste excursies vinden plaats in een open auto, Aangezien de zandwegen in Gambia nogal stoffig zijn is het verstandig om je fototoestel goed te beschermen en niet je beste outfit aan te trekken. Als je contactlenzen draagt is een zonnebril geen overbodige luxe.

* Bij een bezoek aan een lokale markt, moet je je realiseren dat het er erg druk is en het dus niet handig is om veel bagage bij je te hebben. Denk ook aan zakkenrollers, die hier aanwezig kunnen zijn. Je zult merken dat met name in het binnenland er continue Toubab (blank mens) naar je geroepen wordt. Dit is geen scheldwoord.

* Vaak moet er bij de excursies een ferry-overtocht gemaakt worden van Banjul-Barra v.v.. Houdt rekening met soms lange wachtrijen, met name als je op eigen gelegenheid gaat. Een toeristenbus heeft vaak (na enig overleg) voorrang.

Tips

Hoi wij gaan op 26 mei as voor 14 dagen naar Gambia, hotel Senegambia Beach. Klopt het dat in deze periode al heel wat eetgelegenh...  Bekijk het overzicht

Vraag & antwoord

Ik heb interesse om Gambia te ontdekken. Ik kan echter nergens terugvinden of ik best een All In hotel neem of niet. In Thailand b...  Bekijk het overzicht